Magenta Podcast

Mi a közös a művészetben és a fizikában?

Episode Summary

Hogyan jutott el Csíkszeredától Bostonig, a szobrászattól a fizikáig? Hogyan kezelte és kezeli a változásokat? Hogyan úszhatta volna meg az Egyesült Államok a Covid-járványt és mi volt Donald Trump legfontosabb hibája? Sok más mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk Barabási Albert-Lászlóval, akinek a hétvégén indul kiállítása a Ludwig múzeumban.

Episode Notes

Rejtett mintázatok címmel indul kiállítása Barabási Albert-László fizikusnak a hálózati gondolkodásról a Ludwig múzeumban. Kíváncsiak voltunk a világ egyik legérdekesebb emberére és arra, hogy ő vajon a  sokoldalúságával inkább tudósnak vagy művésznek gondolja-e magát? 

Barabási Albert-László most megmutatja a Ludwig Múzeumban, hogy is néznek ki a Rejtett Mintázatok – vagyis az életet, a világot átszövő hálózatok mélyben nyugvó rendszere –a művészeti élet hálózatának modelljein át. 

Hogy milyenek a sokféleség mögött rejlő univerzális törvények és hogy hogyan juthatunk sok egyedin át az általánosig.

Ezen felül pedig megtudhatjátok, hogy maga Barabási hogyan jutott el Csíkszeredától Bostonig, a szobrászattól a fizikáig –és hogy szerinte mi a közös a tudományokban és a művészetben. Rákérdeztünk arra is, milyen könyveket olvasott mostanában, melyik műfajokat részesíti előnyben?

Látogassátok meg a Rejtett mintázatok című kiállítást  október 10-étől január 12-éig a Ludwig Múzeumban, ahol láthatjátok is mindazt, amiről a műsorban beszéltünk. 

Könyvek Barabási Albert-László ajánlásával:

NYÁRY KRISZTIÁN : Általad nyert szép hazát - A Himnusz és a himnuszok kalandos élete

SALAMON PÁL: A Sorel ház
 

MICHEL HOUELLEBECQ: Elemi részecskék