Magenta Podcast

Beethoven X: A befejezetlen szimfónia digitális útja

Episode Summary

Hogyan alkot egy természetes-, és egy mesterséges intelligencia? A Deutsche Telekom merész vállalást tett: ember és gép együttműködésében befejezte Beethoven X., eddig csak dallamokban létező szimfóniáját. Az alkotásról, a zenei és a technológiai kérdésekről Prieger Zsolttal, az Anima Sound System alapítójával és Nagyfi Richárddal, a Cambridge Mobile Telematics egyik adattudósával beszélgettünk. 

Episode Notes

A Deutsche Telekom mesterséges intelligencia szakértőkkel és zeneszerzőkkel merész vállalást tett: ember és gép együttműködésében befejezni Beethoven X., eddig csak dallamokban létező szimfóniáját. De vajon hogyan képes a mesterséges intelligencia kreatív alkotásra? Miként lehetséges egy jellegzetes motívumból hosszabb, bonyolultabb zenei struktúrát felépíteni? És vajon befejezhető-e egy közel kétszáz évvel ezelőtt elkezdett dallamfolyam az alkotó eredeti szándéka szerint? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben az epizódban két vendégünkkel, két irányból. A zeneszerzői nézőpontot Prieger Zsolt az Anima Sound System alapítója képviseli, a mesterséges intelligencia működését pedig Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics egyik adattudósa magyarázza.  Hogyan alkot egy természetes-, és egy mesterséges intelligencia? Mi a különbség az alkotási folyamataik között és vajon várható, hogy a jövőben kizárólag gépek alkotnak majd zenét?

Ha érdekelnek a Beethoven X projekt kulisszatitkai, a Telekom YouTube csatornáján hamarosan megnézheted az erről szóló kerekasztal-beszélgetést.


A legérdekesebb újdonságok és történeti összefoglaló anyagok a computeres zeneszerzés témakörében a https://www.musicainformatica.org/ - oldalon érhető el. 

A san francisco-i csoda zeneagy, az Open AI meghallgatható a soundcloudon:

https://soundcloud.com/openai_audio és neten a https://openai.com/blog/jukebox/