Magenta Podcast

Értsd jól a kortárst!

Episode Summary

A kortárs művészet megosztó. A gyűjtők sokszor a legmagasabb árat is hajlandóak megadni egy-egy kortárs munkáért, miközben a nagyközönség egy része értetlenül áll a műalkotásokat látva. Hogyan közelítsünk ezekhez a műalkotásokhoz? Mitől lesz egy alkotás és a művész sikeres?

Episode Notes

Szeptember elején nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban a Telekom kortárs művészeti gyűjteményből, Egyensúlyban címmel. Ennek apropóján a kortárs művészetről beszélünk a Magenta Podcast második évadának nyitó epizódjában - érthetően. Vendégünk Winkler Nóra művészeti újságíró, aukcióvezető, Páll Tomi médiaművész és Kónya Béla restaurátor, kurátor, múzeumi szakember.  

A többi között arról beszélgettünk, vajon hogyan válik értékké egy-egy műalkotás? És miért pont az? Mekkora üzlet a kortárs művészet? Mennyi benne a marketing és mennyi benne a művészeti érték? Vajon hogyan különíthető el a kettő?

Hogyan menjünk múzeumba? Mitől válhat érthetővé és élményszerűvé mindannyiunk számára egy-egy kortárs tárlat? Mi van a képeken túl, milyen élmény digitális műalkotásokkal találkozni? És ki őrzi meg ezeket az utókornak? 

Ha kedvet kaptatok a kortást művekhez, nézzétek meg az Egyensúlyban című kiállítást. Ez november 22-ig vár benneteket a Ludwig Múzeumban. Az epizódban is emlegetett galamb és az aktok mellett rengeteg érdekes darab van a kiállítótérben; több, mint 60 művész és művészcsoport munkái a közép-kelet európai régióból, akik arra keresik a választ, hogyan lehet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban.

Az epizód végén ismét jövünk ajánlóval: 

Töltsétek le az Art Collection Telekom appot és böngésszetek kedvetekre a kortárs gyűjteményben. 

A kortárs művészet legfrissebb híreit megtaláljátok az artportal.hu-n

Budapest bővelkedik a kortársban erős magángalériákban is – amelyek látogatása ingyenes. a teljesség igénye nélkül: a Kieselbach, Virág Judit Galéria vagy az Acb a honlapon szereplő időkben várja a látogatókat!

Ne maradjatok le a Derkóról: minden évben a Derkovits ösztöndíjasok tárlatán tájékozódhattok a legfiatalabb művészgeneráció legjobbjairól a Műcsarnokban februártól nyár elejéig.   

Hamarosan újabb Magenta Podcast epizóddal jövünk, akkor arról beszélgetünk, hogyan használják a netet a legfiatalabbak és mennyire vannak tisztában azzal, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk az interneten. 

Addig is kövessétek a Magenta podcast csatornáját, mindenképpen iratkozzatok fel. Illetve olvassátok a Pont.MOST blogot is.