Magenta Podcast

Így készült a legendás 6:3-as focimeccs digitális felújítása

Episode Summary

A Telekom segítségével digitálisan felújították az egyik leghíresebb magyar focimeccset, a legendás hathármat. Mennyi ideig tartott? Hogyan készül és mennyire nehéz egy archív film felújítása? Miért fontos egy ilyen művelet a Telekomnak? Ráduly Györggyel, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatójával és Nagy Miklóssal, a Melon Fx vezetőjével beszélgettünk a digitalizáció hátteréről, Szabó Béla, a Telekom márka-,és kereskedelmi szolgáltatási igazgatója pedig a miértekről mesélt.

Episode Notes

1953, november 25. London, Wembley Stadion. A magyar válogatott legendás győzelme a kontinentális csapat ellen hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatott ellen. 6:3 ra nyertünk. A stadionban több mint százezer ember várta, hogy pályára lépjen az angolok és a magyarok futballválogatottja. Volt ok az izgalomra, az összecsapást már előzetesen az évszázad meccseként aposztrofálták. Az angolok magabiztosan vonulhattak ki a stadion gyepére, hiszen 90 éve senki sem győzte le őket, aki nem a szigetországból érkezett. A magyar Aranycsapat azonban az ötvenes évek elejének legnagyobb szenzációja volt. A Puskás Ferenc vezette tizenegy előző évben megnyerte az olimpiát, és bőven volt már skalp a zsebükben ahhoz, hogy a közönség megszeresse őket – és valódi ellenfélként sorakozzanak fel a stadion gyepén. 

Így kezdődött a meccs. De mi történt közben Magyarországon? Itthon nem a gyepen, hanem a rádió körül sorakoztak fel a labdarúgás rajongói, hiszen akkoriban még televízió sem volt itthon, csak 55 nappal később indult tv adás. Akkor még a BBC sem tudott megoldani ma már egyszerű technikai feladatokat. Nem tudtak pl. egyszerre közvetíteni és rögzíteni. A 6:3 úgy marad meg felvételen, hogy egy régi katódcsöves tévé elé állítottak egy kamerát, amely így rögzítette az élő közvetítést.  Aki hallotta itthon rádión, azóta is mesél róla, de látni kevesen látták, hiszen a régi felvétel egyben nem is volt hozzáférhető. MOSTANÁIG.

A Telekom ugyanis úgy döntött, hogy egy nagyszabású projekt keretében, a BBC raktáraiban porosodó kópiákból összevágja a teljes mérkőzést, a felvételeket pedig digitálisan felújítja, sőt, a gólokat a még jobb élvezhetőség kedvéért utólag meg is színezi, hogy teljes pompájában szaggathassák az angolok hálóját a magyarok bombagóljai.

A filmek javításáról, restaurálásáról, digitalizálásáról beszélgetünk ma vendégeinkkel és arról, miért fontos ily módon megőrizni régi felvételeket az utókornak. Telefonon elértük Szabó Bélát a Telekom márka-,és kereskedelmi szolgáltatási igazgatóját és arról kérdeztük, hogyan jutott eszébe a Telekomnak, hogy megszerezze és felújítsa a legendás 6:3-as meccset. És itt lesz velünk a mai adásban még Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatója és Nagy Miklós, a Melon Fx vezetője, akikkel még mélyebbre megyünk a technika tüneményeiben és kihívásokról, nehézségekről, sikerekről egyéb legendás projektekről beszélgetünk.

AJÁNLÓ:

A felújított 6:3  a Magyar Labdarúgás napján, november 25-én debütál a Super TV2-n. Az este hat órakor kezdődő „közvetítés” kommentátora Matuz Krisztián lesz. A felvétel az adást követően három hónapig elérhető a Telekom Videótékában.

A filmarchívumoldalán folyamatosan tájékozódhattok a filmrestaurálási program érdekességeiről. Nézzetek körül itt, vagy kövessétek FB-on a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum oldalt!

És kövessétek a pont.most blogot is, ahol beszámolunk a 6:3 –mal kapcsolatos hírekről és további érdekességekről is