Magenta Podcast

Kamaszok a neten

Episode Summary

Ebben az epizódban arra kerestük a választ, hogy mire használják és mennyi időt töltenek a weben a 13-18 évesek? Honnan szerzik az információkat? Mennyire fontosak számukra az influencerek? Vajon egy tanár szava a döntőbb, vagy egy kortársé? És hol szerepel a rangsorban a szülő?

Episode Notes

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel kamaszoknak az InternetMOST kutatásban, amit a Telekom és a Hintalovon alapítvány közösen készített. Ebben az epizódban elmondjuk a válaszokat – és megbeszéljük, hogyan tudnánk segíteni az alfa és a Z-generáció tagjainak abban, hogy biztonságban érezzék magukat a neten.

Vendégünk Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője a felmérés ötletgazdája és Bereczki Enikő generációkutató, és egy Z-generációs fiatal Botos Viktória, Gyermekjogi Követ pedig segít eligazodni a neten – kamasz-szemmel.

A Telekom és a Hintalovon alapítvány reprezentatív kutatása sok szempontból vizsgálta a 13-18 év köztiek netezési szokásait. Az eredmények szerint a diákok számára a net legfontosabb szerepe a kapcsolattartás és a tanulás. Nagyjából hasonló fontos a közösségoldalak használata és a filmek, sorozatok nézése. A kutatás eredményei kidomborítják az influencer-jelenség erősödését is, ugyanis a fiatalok 30%-a népszerű YouTube és Instagram oldalakról tájékozódik, megelőzve a tanárokat (22,8%) és a tananyagot is (13,3%). Online idejük több, mint felét (56%-át) a közöségi oldalak pörgetésével töltik a diákok. Sok nem várt eredménnyel szolgált még a kutatás, ezekről is beszélünk ebben az epizódban szakértőinkkel.  

A műsorban elhangzó hivatkozások:

Kutatás részletei a PONT-MOST blogon

Hintalovon alapítvány

Filmajánló a közösségi média világáról

Egy weboldal a fiatalokról, fiataloknak