Magenta Podcast

Kortalanok lehetünk az interneten?

Episode Summary

A nagyszülők, és a szülők jelentős része is digitális bevándorló. Míg a gyerekek digitális bennszülöttek. Nagyon fontos, hogy értsük, megismerjük egymást a különbözőségek ellenére is. Ebben az epizódban ebben szeretnénk segíteni.

Episode Notes

Az idősebb generáció gyakran érzi magát kiszolgáltatottnak az online térben, ezért sokszor inkább kerülik azokat a helyzeteket, amikor digitális eszközöket kell használniuk. Miközben a fiataloknál a túlhasználat, a függés jelenthet gondot.

Hogy lehet megtalálni a közös hangot? Hogyan tudunk nehézségek nélkül kommunikálni a digitális térben? Ebben az epizódban megkeressük azokat a pontokat, amikor az ellentétes irányú érdekek és motivációk átmenetileg megfordulnak és azonos irányba rendeződnek.

Itt lesz Kemény István és Kemény Zsófi – a költő apa és slammer lánya – 2 generáció, egy platformon. Hallhattok beszélgetést Steigerwald Krisztián generációkutatóval a legújabb kutatási tapasztalatokról. Itt lesz és Süle Kati, aki divatblogger és influencer, az érett korosztály stílusikonja. Ő Y-generációsokat megszégyenítő rutinnal van jelen a digitális térben. Rizmayer Antit is megismerhetitek, ő Y-generációs instasztár, aki új projektbe fogott, a célja pedig nem más, mint digitalizálni a nagymamáját. 

Beszélünk a Telekom Legyéltei is MOST Generációs programjáról is, ami összehozza a fiatalokat az idősekkel azért, hogy egymástól tanuljanak. A Magyar Telekom célja a kezdeményezéssel az, hogy korosztálytól függetlenül bárki számára elérhetővé váljanak a digitalizáció nyújtotta lehetőségek, de ne csak a hozzáférés legyen adott, hanem a digitális készségek fejlesztése is.

A programban részt vevő diákok még a vírus előtti időkben közös foglalkozások során mutatták meg és tanították meg nagyszüleink korosztályának azt, hogy milyen korlátlan lehetőséget jelenthet számukra is a digitalizáció. 

Az epizód végén ajánlóval is jövünk: 

Steigervald Krisztián: Generációk harca – Ez a könyv abban segít, hogy eligazodjunk a különböző generációk világában, hogy szüleink, nagyszüleink vagy éppen gyerekeink és unokáink ne furcsa idegenek legyenek. 

Nemes Orsolya: Generációs Mítoszok. Napjainkban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint a klímaváltozás, társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségek, vagy a mesterséges intelligencia térhódítása.  Ahhoz, hogy ezeket javunkra fordíthassuk, szükség lesz az összes generáció tapasztalatára és tudására a kisebb, és nagyobb közösségekben egyaránt. Sőt, az egyes nemzedékeknek tanulniuk kell egymástól a megoldás érdekében.

Kövessétek a Magenta podcast csatornáját, mindenképpen iratkozzatok fel, hogy ne maradjatok le a friss tartalmakról és értékeljetek minket. Illetve olvassátok a Pont.MOST blogot is, ahol számtalan érdekességgel várunk a digitalizáció világából.