Magenta Podcast

Műanyagevő baktériumtól a karbonsemlegességig

Episode Summary

A fenntarthatóság közös ügyünk, ahol mindnyájan a pénzünkkel szavazunk a jövőnkre. Mit tehetünk magánszemélyként és cégként egy élhetőbb világért? És van-e megoldás a bolygónkat egyre inkább szennyező műanyagokra? Az évad második epizódjában a fenti kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel, Eke Angéla színésznővel, Szomolányi Katalinnal, a Planet Fanatics’ Network vezetőjével és Madaras Lizzel, a Poliloop egyik alapítójával.

Episode Notes

A Telekom hatodik éve karbonsemlegesen működik – vagyis megújuló forrásból származó villamosenergiát használ – 100 000 tonna alatti a széndioxid kibocsájtása és mostanra műanyagmentes a Népligetnél található Telekom székház is. De a fenntartható működés nem csak ennyiből áll és nem csak a nagyvállalatoktól várhatjuk kizárólag a megoldásokat. 
 

Eke Angéla színésznő beavat minket azokba az apró trükkökbe, amiket betartva már egyéni szinten is sokat tudunk tenni a bolygónkért. Elmeséli, mennyire nehéz, de mégsem lehetetlen számára a rohanó élet mellett környezettudatosan élnie és vásárolnia. Honnan hozta a természet szeretetét és hogyan tudja megtartani ezt egy nagyváros forgatagában?Az interjúból megtudjuk a választ.

Szomolányi Katalin a Planet Fanatics’ Network vezetője mutatja be, hogy egy cég milyen szempontrendszerekkel tudja fenntarthatóan működtetni a vállalkozását és elmagyarázza a fenntarthatósági témakörben sokszor használt Scope1, Scope 2 és Scope 3 mérőszámok mögötti logikát és azok egymáshoz kapcsolódását. 

Madaras Liz zárja az epizódot, aki csapatával, a Poliloop startup-pal kifejlesztett egy olyan baktériumkoktélt, ami megeszi a műanyagot. Vajon ez a szabadalom hozza el a megoldást a bolygónkat elborító hulladékokra? És mennyire veszélyes ez ránk, emberekre nézve? Milyen utat járt be a koktél léte a nemzetközi piacokon és miért fordul várakozva a világ a Poliloop felé?

A Föld jelenlegi helyzetével foglalkozik David Attenborough legutóbbi filmje, Egy élet a bolygónkon címmel, mely megtekinthető a streamingszolgáltatók csatornáin. 

Ha az első lépésekhez keres valaki könyvet, ajánljuk Georgina Wilson-Powell: TÉNYLEG ZÖLD? című könyvét.

További érdekességekért a digitalizáció világából olvassátok a megújult Pont.MOST blogot a www.pont-most.hu oldalon.

Iratkozzatok fel a podcast és -most már- youtube csatornánkra is, hogy ne maradjatok le a legfrissebb tartalmakról és értékeljetek is minket. 

Várunk benneteket legközelebb is a MAGENTA PODCAST adásaival. 

Tartsatok velünk!