Magenta Podcast

Önmagunkkal összezárva – lelki egyensúly karanténban

Episode Summary

Családi állapottól függetlenül, hogyan őrizhetjük meg mentális egészségünket a bezártságban? Kinek, milyen nehézségekkel kell szembenéznie? Aki egyedül él, bizonytalanságot, szorongás érezhet, párkapcsolatban élők pedig talán sosem töltöttek még ennyi időt együtt – ami új konfliktusokat is felszínre hozhat. Az idősek izolációja pedig fokozódhat, ha nem használják jól a digitális teret.

Episode Notes

Könyökünkön jön már ki a sok általános jótanács arról, hogy legyen napirendünk, sportoljunk, együnk egészségesen, figyeljünk egymásra. Könnyű mondani, de nehéz csinálni. Emiatt pedig zavart érezhetünk, elégedetlenek lehetünk magunkkal. Ráadásul miközben az izoláció a fizikai térben lakásunkra korlátoz minket, a virtuális térből ezer helyről ömlik ránk az információ, ezer eszközön keresnek bennünket – így nagyjából soha nem tudunk elcsendesedni. A hab a tortán pedig az, hogy nem tudjuk, ez az egész meddig tart.

Mi jelenthet megfelelő mentális ellensúlyt a fizikai bezártság mellett? A Magenta Podcast koronavírus járványhoz kapcsolódó negyedik különkiadásában ezekre a kérdésekre keresünk választ. Itt lesz velünk Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus, akit arról kérdeztünk, mivel tehetünk saját jólétünkért és miért fontos, hogy figyeljünk egymásra is. Márky Ádám mindfulness coach praktikus tanácsokkal lát el benneteket, tippet kaphattok ahhoz, hogy kipróbáljátok a meditációt. A fizikai bezártságból pedig a léleknek és az elmének mutat kiutat Ott Anna, aki könyveket ajánl nektek.  

Az epizód végén pedig tippekkel, hasznos appokkal segítünk. Ezeket itt is megtaláljátok. 

AJÁNLÓ

Podcastek:

Lapozz a 99-re Szabados Ágival 

Párnacsata

Pszicho for You 

Bagdy Emőke nemrég elérhetővé tett előadásai 

Szakemberek, online segítség 

www.pszi.hu

Mental for Doctors Facebook csoport

Meghallgatunk.online 

Applikációk meditációhoz: 

Calm

Headspace 

Mindfulness témájú könyvek: 

Jon Kabat-Zinn: Bárhová ​mész, ott vagy

Jack Kornfield: A ​bölcs szív

Corinne Sweet: Mindfulness

Videók: 

Simonyi Balázs ultrafutó beszél az ultrafutás mentális egészségre gyakorolt hatásáról

Márky Ádám TEDx Youth @ Budapest előadása – A meditáció mindenkié

Susain Caine előadása az introvertált személyiségekről