Magenta Podcast

Tények és fikció – Mi az 5G és mi nem?

Episode Summary

Naponta hányszor, hol, mit hallunk az 5G-vel kapcsolatban? Szuper hasznos, a legújabb technológia, vagy veszélyes – mindenre van példa, a legijesztőbbtől a legpozitívabbig. Ebben az epizódban segítünk eligazodni az állítások között.

Episode Notes

A történelem során minden új dolog bevezetésénél megjelentek a módszert, technikát, felfedezést támogató és ellenző hangok egyaránt. A Magenta Podcast ezen epizódjában őszintén és érthetően adunk információkat az 5G-ről, hogy ezek birtokában mindenki maga dönthesse el, hogyan viszonyul az új technológiához. 

Miben hoz majd változást a hétköznapi életben vagy a gazdáság szereplői számára? Tényleg automata pizzaszállító drón hozza majd a vacsorát? Az okosotthon okoshűtője szól majd, hogy elfogyott az (okos)tej? Milyen szakmák azok, amelyeket már nem is érdemes kitanulni, mert a gépek majd elvégzik helyettünk a munkát? Miben lesz mindig is szükség az ember tudására? Rengeteg lehetőséget rejt a technológia, rajtunk is múlik, hogyan fogjuk használni.

Beszélgetünk a talán legszélesebb kört foglalkoztató kérdésről, az egészségügyi kockázatokról is. Mit tudunk és milyen ellenvéleményeket lehet hallani? 

Az alapokról kérdeztük Kiss Tamást, a Telekom projektvezetőjét. Vári Pétert, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság műszaki főigazgató-helyettesét a legnagyobb vitát kiváltó, egészségügyi vonatkozásról kérdeztük, és elértük Magyar Gábort, a BME professzorát is, aki eszközökről, hálózatról és lehetőségekről is beszélt.

Az epizód végén ajánlunk néhány forrást is. Ha többet szeretnél tudni az 5G technológiáról és a valós tényeknek jobban hinnél, mint a fikcióknak, akkor nézz körül a